Susak je tako po svojem nastanku kot po svojem videzu otok, ki je edinstven na Jadranu. Debele sloje fine rumenkaste mivke so na kamnito apnenčasto ploščo nanesli starodavni vetrovi, ljudje pa so okrog svojih poljedelskih posestev od nekdaj sadili trstiko, katere korenine v iskanju vode prodirajo globoko v tla in ga ščitijo pred erozijo.
Otok se je na pomorskih kartah pojavil zelo zgodaj, najprej pod romanskim nazivom Sansacus ali Sansegus, kar verjetno prihaja iz »sampsychon« (grško – majeron), iz tega pa je nastal tudi hrvaški naziv Susak. Prva omemba otoka v pisanih virih je sredi 9. stoletja, ko je v njegovi bližini prišlo do spopada Saracenov in Benečanov.

Največ prebivalcev je na Susku živelo po koncu II. Svetovne vojne. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je prišlo do velikega izseljevanja v USA. Računa se, da danes v Ameriki živi več kot 2500 Suščanov, v glavnem v državi New Jersey. Od leta 1985. se na Susku praznuje Dan izseljencev, zadnjo nedeljo v mesecu juliju.
Prvo naselje, Gornje selo (Zgornja vas), je na plodni ravni nastalo v rimskem času, Donje selo (Spodnja vas) pa so zgradili pozneje v pristanišču, in sicer v času največjega razcveta vinogradništva konec 19. stoletja. Zaradi izolacije od drugih otokov je Susak ohranil svoj arhaičen govor (zaščiten je kot premična kulturna dediščina), posebne običaje in slikovito nošo.

(SOURCE:TZG MALI LOSINJ)

Susak je otoček v Jadransem morju, ki je znan po peščenih plažah,lepe narodne noše in rumenkast prah ,iz katerega je bil otok.
Prav ta prah, zaradi česar je edinstven - se bodo tudi izkušeni jadralci se strinjajo, da v celotnem sredozemskem otoku ne mara!
Zaradi svojega slabega odnosa s kopnim, in pomanjkanje prenočevanje, Susak je tudi izven dosega radarja potovalnih agencij in celo najmočnejši tour-operaterjev v popolnosti ne zaveda svojega obstoja!

 Na otoku ni cest, brez avtomobilov, brez glasnih nočnih klubov - samo milj od prašnih poti, ki kaskadah nad travo vasi, skupaj z daljinskim zalivov. Med zimskim otoku je le majhno število suščana saj je večina emigriral v Ameriko. Narečju, ki ga uporabljajo, je tako različna, da ne razume niti sosednje prebivalce otoka!

Danes na otoku je okoli 200 stalnih prebivalcev. Z izjemo nekaj mlajših ljudi, večina je danes otočani so ljudje v poznejših letih.

Življenje na otoku je krožno dinamično: čez zimo otok je bil opuščen v praksi.Na drugi strani top turistične sezone na otoku je več kot 1.500 ljudi. Edino naelje na otoku je sestavljena iz zgornje in spodnje vasi.Starejši zgornje vasi se nahaja na hribu nad velika peščena Spiaze zaliv. Zaliv pod vrhom vasi manjša naselja. Vasi sta povezana z dvema stopnišče, iz stotih stebrov, in pesek ob cesti umazanijo.

(VIR :WWW.OTOK-SUSAK.ORG )   

 

  • Vacances à Susak, Croatie- environ Susak - Photo 1
  • Vacances à Susak, Croatie- environ Susak - Photo 2